тел: (032) 297-55-51 | (032) 297-55-52

Поласувати грибами і не отравитися: як поводитися на “тихому полюванні”

photo-1472024600210-31360ee97719

Розпочався грибний сезон і у медичні заклади частіше потрапляють мешканці з діагнозом отруєння грибами. Тому нагадуємо правила, які допоможуть уникнути такого отруєння.

Гриби – це смачно й корисно, адже вони містять білки, небагато жирів і вітаміни. Окрім дозвілля та власного споживання, мотивацією для «тихого полювання» для українців є й економічна вигода. Наприклад, особливим попитом користуються лисички, адже для фармакології закуповують, її добре сушити, зберігати, страви смачні з неї виходять.

В Україні трапляється близько 80 видів неїстівних грибів. Біля 20 з них – особливо небезпечні для життя людей. Щороку в Україні близько 2 – 3 тисяч людей потрапляють на лікарняне ліжко через отруєння грибами, адже термічна обробка не зменшує дію токсинів гриба. В області щорічно реєструються випадки отруєння дикорослими грибами, в тому числі зі смертельним наслідком.

photo-1508258949907-b17d411f442dВідомо, що їстівні гриби зустрічаються в будь-якому переліску, серед поля, навіть біля будинків на газонах. Гриби мають властивість накопичувати в своєму організмі різні отруйні речовини, тому їх не можна збирати у парках та скверах, поблизу смітників, доріг з великим рухом, уздовж залізничних трас. Екологічно нечистий гриб небезпечний, як і отруйний. Тому небажано збирати гриби в придорожній смузі або там, де є екологічно шкідливі підприємства, адже там вони можуть увібрати шкідливі речовини.

Отруєні середовищем гриби неможливо відрізнити від неотруєних. Ми не можемо побачити цього візуально і при споживанні теж не відчуємо. Плодові тіла найбільше вбирають такі речовини, як цезій, стронцій, тобто радіоактивні речовини. Але це в зонах, де підвищена радіація. Шкідливі речовини в їстівних грибах можуть накопичуватись в людському організмі і зашкодити здоров’ю згодом. При цьому гриби накопичують їх по-різному.

Найбільше радіоактивні речовини збирають такі гриби, як маслюки, рижики, грузді, тому в таких небезпечних зонах їх варто менше збирати. Найменше акумулюються радіоактивні речовини в опеньках, в дощовику перловому, якщо хтось його збирає, в печерицях. Не всі отруєння від грибів можна вилікувати. Наприклад, бліда поганка діє дуже сильно, в неї надзвичайно сильна отрута. Інші гриби – якщо вчасно звернутися в лікарню, роблять промивання шлунку і людину виводять з цього стану.

Найнебезпечніший гриб – бліда поганка. Недосвідчені грибники іноді плутають її з печерицями або сироїжками. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може згубити трьох-чотирьох дорослих людей. Бліді поганки трохи схожі на печериці, але в блідої поганки нижній бік шапки зеленувато-білий, а в печериці – рожевий. Мухомор легко розпізнати за яскраво-червоною з білими плямами шапкою. Іноді зустрічаються й сірі мухомори. Жовчний гриб схожий на білий, але верхня частина його ніжки покрита візерунком у вигляді чорної або темно-сірої сітки, а м’якоть на зламі червоніє. Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їхні шапки рівні, червонувато-оранжеві, а не світло-жовті, як у їстівних, а із надламаної шапки несправжньої лисички виділяється білий сік.

Щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил, зокрема:

1. Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль

photo-1449300104848-e3a843a24fb72. Якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання», необхідно знати:

  • ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте
  • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати
  • намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних
  • якщо зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки
  • при приготуванні страв із грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною
  • не вживайте сирих грибів
  • перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин
  • готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді
  • не давайте грибів малолітнім дітям
  • ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові

3. Якщо отруєння все ж виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікувальної установи.

Ознаки отруєння дикорослими грибами:

  • головний біль
  • запаморочення
  • загальна слабкість
  • спрага
  • нудота
  • блювота
  • пронос із кров’ю, який супроводжується біллю у животі

Бережіть своє здоров’я та життя!

Роксоляна Совицька