Смачно їсти та не хворіти: ідеї правильного раціону

Теми здорового способу життя, та харчування зокрема, сьогодні, мабуть, на піку своєї популярності. І хоча експерти часто стверджують, що в українців ще нема культури відповідального споживання продуктів, багато хто з нас вперто намагається виробити її для себе. Однак, єдиними походами в спортзал результату не досягнеш. Адже наше все – це збалансоване, правильне харчування.

Як зазначила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, людина набагато більше ризикує отримати різноманітні запалення, хронічні хвороби та навіть рак, якщо неправильно харчується, особливо, якщо в її щоденному раціоні є багато трансжирів.

Насправді, правильно харчуватися – доволі просто і не так затратно, як хтось може собі подумати. Ми підготували для вас кілька варіантів поживних, корисних сніданків, обідів, перекусів та вечірніх прийомів їжі. Читайте, запам’ятовуйте та складайте свій раціон для правильного харчування.

photo-1510776478953-fa4dc5de04ca

  1. Сніданок. Правильний та ситний сніданок – запорука продуктивного дня! Перед тим, як снідати за 20-30 хв. рекомендують випити стакан води з лимоном. А от каву натщесерце пити не варто.
  • каша (вівсянка або мюслі, наприклад). Багата клітковиною, вітамінними і рослинними білками, а найголовніше – повільними вуглеводами. Тобто довго перетравлюється організмом, створюючи відчуття ситості. Кашу можна їсти з медом, молоком, горіхами, бананом тощо.
  • домашній сир теж необхідний нашому організму. 300 грам сиру на день – добова норма білка для організму. Корисно їсти з фруктами, ягодами, медом тощо.
  • яйця – смачно, ситно і швидко. Але не щодня, оскільки експерти рекомендують тільки 2-3 яйця на тиждень.
  • бутерброди теж можуть бути корисними, якщо вони з цільнозернових хлібців, без майонезу чи ковбаси, а з листям салату, овочами, сиром.
  1. photo-1468777675496-5782faaea55bОбід здебільшого припадає на робочий або час для навчання. Ми часто заняті, маємо багато справ, а от пообідати забуваємо. Нам це згадає пізніше наш організм, тому обідати треба корисно!
  • вегетеріанський суп + цільнозерновий хлібець; відварене або запечене м’ясо (курка, індичка) у додаток з овочами, салатом, заправленим оливковою олією.
  • вегетеріанський суп + цільнозерновий хлібець; овочі та котлета на пару.
  • незасмажений борщ (з додаванням нежирної сметани і зелені) + цільнозерновий хлібець; тушковане м’ясо з гречкою, овочевий салат.

photo-1494230967099-cb7fd6c9ff1a

  1. Вечеря – останній важливий прийом їжі. Вечеряти треба не пізніше, аніж за 3-4 години до сну. І обирати для неї варто їжу, яка містить в собі білки. Наприклад:
  • тріска, лосось або інша риба на пару з гарніром з овочів.
  • відварений бурий рис з морепродуктами.
  • рибні або курячі котлети, або філе індички – усе має бути запечене в духовці.
  • тушкована телятина.
  • салат з овочів і тунця.

photo-1459802071246-377c0346da93Не забувайте про спеції – куркума, орегано, перець чилі, кориця. А також пийте протягом дня 1,5-2 літри води й дотримуйтеся правильного перекусу. Тут яблуко, банан, бутерброд з цільнозернового хліба, білий сир тощо прийдуть на допомогу. І, що дуже важливо, намагайтеся забути про всіма улюблені фаст-фуди, адже чим швидше ми їх позбавимося, тим довше проживемо.

Візьміть подібні раціони до уваги та навчіться правильно харчуватися. Позитивні результати не тільки позначаться на вашій фігурі. Ви відчуєте, як приводите тіло в тонус. Побачите, наскільки чистішою стала шкіра, а волосся – міцнішим. Загалом стан здоров’я покращиться, що дозволить запобігти появі різноманітних захворювань.