Як вберегтися від отруєння грибами

333f40215343847d042496cefc1d7771У МОЗ рекомендують не купувати гриби на стихійних ринках та їсти лише ті, які вирощуються штучно та продаються в торговельній мережі.

«Якщо все ж таки пішли по гриби — уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими», — радить Супрун.

Крім того, не рекомендується збирати гриби поблизу трас, підприємств або забруднених територій, адже гриби вбирають у себе отруйні речовини, в тому числі, — важкі метали.

Удома не можна куштувати сирі гриби, готувати їх необхідно протягом першої доби після збирання. Варити їх треба не менше трьох разів — щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

Супрун наголошує, що зберігати страви з грибів необхідно в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення. За таких симптомів необхідно звернутися до лікаря.

Джерело: hromadske